Generalitati SUMO

Sumo (相撲) sau Sumo Wrestling  este un sport competitiv in cadrul caruia un rikishi (wrestler) forteaza scoaterea unui alt rikishi dintr-un ring special (dohyo) sau il forteaza sa atinga solul ringului de lupta cu orice altceva in afara de talpi. In traducere, cuvantul SUMO inseamna izbirea unul de celalat. Sportul provine din Japonia, dealtfel unica tara unde acesta este practicat si la nivel profesionist.

In traditia Japoneza, sportul SUMO a fost asociat la un moment dat si cu ritualui Shinto. La curtea imperiala realizau anumite forme de dansuri rituale ce reprezinta simbolistica luptei cu un KAMI, spirit divin.

Se spune ca cea mai mare parte a caracteristicilor acestui sport isi are originea in secolul al XVI-lea, ca urmarea a unui turneu organizat de unul dintre cei mai mari razboinici ale acelei perioade, Oda Nobunaga. In perioada EDO insa, acest sport cunoaste o dezvoltare mult mai puternica, asta si datorita faptlui ca in acea perioada s-a dezvoltat si o latura de divertisment, intrecerile de sumo oferind o alternativa de venit sau roninilor din acea perioada – ceea ce numim noi profesionism. Turneele profesioniste au inceput in 1684, in sanctuarul Tomika Hachiman. In perioada Japoniei Occidentale, cel mai mare centru unde se desfasurau intrecerile de sumo a fost cel de la Osaka, iar la sfasitul perioadei Taisho, in 1926, acesta a fuzionat cu centrul de Sumo de la Tokio. Din 1933, turneele au avut loc exclusiv in Ryōgoku Kokugikan din Tokio iar dupa ocupatia americana turneele s-au mutat in altarul Meiji pana in anii 1950. Dupa 1984, cel mai mare turneu profesionist de Sumo a revenit in Tokio.

Sportul SUMO este patronat de catre Federatia Internationala de SUMO si care organizeaza campionate mondiale. Sumo este si unul dintre 15 sporturi care fac parte din platforma competitionala  World Combat Games.

 

Ce reprezinta SUMO

Din punct de vedere al structurii motrice, elementelor si procedeelor tehnice, SUMO reprezinta un ansamblu de elemente sportive si concepte – fiind in acelasi timp un sport de contact de sine statator – care pune accent pe proceduri si tehnici executate in scopul scoaterii in afara suprafetei de lupta a unui adversar sau a determinarii acestuia sa atinga suprafata de lupta cu orice alta parte a corpului in afara de talpi.

Cu acest prilej, consideram oportun sa subliniem ca, desi de la aparitia SUMO-ului (prima intrecere fiind la inceputul secolului 16, cand a fost folosit si ca metoda de antrenament pentru razboinici ), tehnicile inglobate au dezvoltate de-a lungul timpului devenind un sport de sine . SUMO  a devenit in scurt timp recunoscut pe plan mondial ca sport individual cu o identitate proprie si distincta.

Sumo este recunoscut aproape in toate tarile din lume ca ramura de sport. Desi nu este un sport inca olimpic este recunoscut de  catre Comitetul International Olimpic, de catre Sport Accord, International World Games Association si de catre World Anti-Doping Agency (WADA) fiind semnatara a acesteia. La nivel mondial exista peste 80 de federatii nationale de SUMO recunoscute oficial.