Medaliatul cu aur Nao Kusaka sărbătorește după ce a câștigat proba de greco-roman la categoria 77 kg, la Jocurile Olimpice de la Paris, miercuri. Medaliatul cu aur Nao Kusaka sărbătorește după ce a câștigat proba de greco-roman la categoria 77 kg, la Jocurile Olimpice de la Paris, miercuri.
Japonezul Nao Kusaka a obținut medalia de aur la proba de greco-roman la categoria 77 kg, miercuri, la Jocurile de la Paris, la prima sa apariție olimpică, învingându-l pe kazahul Demeu Zhadrayev cu scorul de 5-2. Cu medalia de aur câștigată de Kenichiro Fumita cu o zi înainte, această victorie marchează prima dată când Japonia câștigă două medalii de aur în luptele greco-romane de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964.
După ce și-a asigurat victoria la Paris, Kusaka, în vârstă de 23 de ani, a căzut în genunchi și a scos un strigăt triumfător. A ridicat cu mândrie un steag japonez către mulțimea care îl aplauda, fața sa strălucind de bucurie.
Un băiat timid și cu inimă bună, Kusaka a ajuns în vârf dezvoltându-și picioare puternice în ringul de sumo și dedicându-se în totalitate meseriei sale.
Kusaka a început să practice luptele la un club local din orașul său natal, Takamatsu, în Prefectura Kagawa, când avea doar 3 ani.
„Avea mereu o față posomorâtă și era un plângăcios care nu voia să se despartă de mama sa,” și-a amintit Kazuyo Yamashita, care l-a antrenat până în clasa a șasea, râzând.
Deși blândețea și grija sa pentru adversari îi afectau adesea performanțele, o medalie de bronz la un turneu național în clasa a șasea s-a dovedit a fi un moment de cotitură.
Chiar înainte de a intra la gimnaziu, Kusaka a început și sumo, ceea ce i-a îmbunătățit flexibilitatea și i-a consolidat forța în picioare și șolduri. Takeshi Takeshita, în vârstă de 57 de ani, antrenorul său de la clubul de lupte Takamatsu Kita Junior High, a recunoscut aceste puncte forte și s-a concentrat pe integrarea tehnicilor de sumo în lupte.
„(Antrenamentul a constat în) 30% lupte și 70% sumo,” a spus Takeshita. Ei au prioritizat un stil agresiv de lupte care încorpora tehnici de sumo, mai degrabă decât rezultatele în meciuri.
Stoicismul și dedicarea lui Kusaka au devenit trăsăturile sale definitorii. După ce a terminat pe primul loc la proba sa la Jocurile Olimpice pentru Juniori în primăvara celui de-al doilea an de liceu, a suferit o înfrângere surprinzătoare în prima rundă la Festivalul Național al Sportului din toamnă.
Ca răspuns, s-a angajat într-un regim de genuflexiuni zilnice de a doua zi, întărindu-și și mai mult picioarele și șoldurile. În ultimul an de liceu, acele eforturi au dus la victorii repetate în campionatele naționale.
Takeshita, care a continuat să-l antreneze pe Kusaka și în timpul liceului, l-a lăudat, spunând: „În timp ce majoritatea copiilor ar face compromisuri și ar renunța, el nu o face niciodată. Este un geniu care poate și să muncească din greu.”
Chiar și acum, ori de câte ori Kusaka simte că nu este în cea mai bună formă, revine la rădăcinile sale practicând shiko (stomp de sumo) pentru a-și reseta mintea.
Întrebat despre sentimentele sale după victorie, Kusaka a declarat pentru Reuters: „De când mi s-a spus despre designul acestei medalii, am crezut că este atât de tare și că mi-aș dori atât de mult să o am.”
„Acum, uitându-mă la ea (medalia olimpică) în mâna mea, mă simt atât de fericit pentru această realizare, pentru că este a mea,” a adăugat el.
După ani de muncă asiduă și dedicare, berea era în mintea lui Kusaka când a fost întrebat despre cum intenționează să sărbătorească.
„Șampania nu este ceva cu care sunt familiar. Sunt mai degrabă un tip care preferă berea. Așa că aș dori să mă bucur de berea mea mai întâi și apoi, poate, de șampanie.”
Sursa articolului tradus: https://www.japantimes.co.jp/olympics/2024/08/08/kusaka-gold-wrestling/