Sportul sumo, parte integrantă a culturii japoneze și profund legat de shintoism, continuă să își sărbătorească tradițiile prin competiții ritualice organizate în cooperare cu templele majore din țară. Una dintre cele mai prestigioase astfel de evenimente este Competiția Tuturor Luptătorilor de Sumo din Japonia, care are loc anual la Tokyo, în onoarea Festivalului de Toamnă de la Meiji Jingu.
În acest an, evenimentul desfășurat pe 30 septembrie a marcat cea de-a 81-a ediție a competiției, care a fost lansată în 1925, în perioada Taisho (1912-1926). Deși numită „competiție,” titlul original conține caracterul japonez pentru „samurai,” sugerând că participanții sunt mai mult decât atleți obișnuiți. De-a lungul timpului, evenimentul a adunat laolaltă unii dintre cei mai mari campioni din istoria sumo-ului, printre care Futabayama, Taiho, Kitanoumi și Chiyonofuji.
În absența yokozuna Terunofuji, care a lipsit din cauza unei accidentări, ozeki Kotozakura a fost cel mai bine clasat luptător din competiție și a reușit să câștige titlul, învingându-l pe noul ozeki Onosato în finală. Ironia face ca bunicul său, Kotozakura original, un fost yokozuna, să nu fi câștigat niciodată această competiție.
Kotozakura, cu un rezultat modest de 8-7 la Turneul de Toamnă, și-a exprimat bucuria de a adăuga numele său și al familiei sale pe lista marilor campioni, purtând cu mândrie pe brațul drept însemnul cu crizantema, simbolul turneului. „Sunt fericit că am reușit să adaug numele Kotozakura pe lista campionilor,” a declarat el cu entuziasm. El speră că această victorie îi va aduce succes la următorul mare turneu, Kyushu Basho.
Acest turneu nu este doar o competiție sportivă, ci și o ocazie de a simți sacralitatea și istoria lungă a evenimentului, oferind un moment de reflecție asupra tradițiilor străvechi ale sumo-ului.